5 taiteilijaa

Salvador Dalí


Salvador Dalí oli espanjalainen taidemaalari, kuvanveistäjä ja elokuvankäsikirjoittaja, joka syntyi 11.toukokuuta 1904. Hän kuoli 23.tammikuuta 1989.

Dalí kokeili impressionismia ja dadaismia opiskelu aikoinaan, mutta hänet tunnetaan hänen surrealismi teoksistaan. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat muun muassa:


Pyhän Antoniuksen kiusaus (1946)


Muiston pysyvyys (1931)

Dalílla oli vanhempi veli pikkusiskonsa Ana Marian lisäksi, joka kuoli yksivuotiaana. Dalí oli kertonut tuntevan itsensä kuolleen veljensä korvikkeeksi, koska tämänkin nimi oli Salvador.

Nuorena Dalí oli rauhaton ja kapinallinen. Koulussa hän menestyi kohtalaisesti ja oli nuoresta lähtien kiinnostunut vain piirtämisestä. 

Moni taidegalleria ei suostu ottamaan Dalín teoksia kokoelmiinsa, koska markkinoilla pyörii niin monia väärennettyjä teoksia. Dalísta on tehty enemmän väärennöksiä kuin yhdestäkään toisesta taiteilijasta.



Timothy "Tim" Walter Burton


Tim Burton on yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja, -tuottaja ja -käsikirjoittaja, joka syntyi 25.elokuuta 1958. Hänet tunnetaan mielikuvituksekkaista ja omintakeisista elokuvistaan, joissa on makaabereja ja goottilaisia elementtejä sekä erikoisia hahmoja. Burtonin luottonäyttelijöitä ovat Johnny Depp ja Helena Bonham Carter ja luottosäveltäjä Danny Elfman.

Burton syntyi keskiluokkaiseen perheeseen, johon kuului hän itse, hänen pikkuveljensä Daniel, huvipuistossa työskentelvä isä ja kauppaa pyörittävä äiti. Burton ei tullut toimeen vanhempiensa kanssa ja siksi muutti pois kotoa hyvin nuorena.

Burtonista kehittyi taitava piirtäjä ja hän sai stipendin Kalifornian taideinstituuttiin vuonna 1976. Hän teki Disneys kykyjenetsijöihin vaikutuksen tekemällään lyhytelokuvalla Stalk of the Celery Monster, jonka avulla pääsi tekemään ensimmäistä elokuvaa Disneyn sisällä. Hänet ylennettiin Disneyllä konseptiartistiksi, mutta hänen kuvallisia ideoita ei käytetty.

Vuonna 1989 ilmestynyt Batman oli Burtonin suuri läpimurto. Samaan aikaan hänen ja Johnny Deppin pitkä yhteistyö alkoi elokuva Saksikäsi Edwardin kautta.


Burtonin suosituimpiin elokuviin kuuluu muun muassa:


Liisa ihmemaassa (2010 ja Liisan seikkailut peilimaailmassa 2016)


Corpse Bride (2005)


Dumbo (2019)


ja lempielokuvani Burtonilta Painajainen ennen joulua (1993).



John Christopher "Johnny" Depp II


Johnny Depp on 9.kesäkuuta 1963 syntynyt yhdysvaltalainen näyttelijä, joka on myös työskennellyt ohjaajana, käsikirjoittajana, tuottajana ja muusikkona. Deppin isä John Christopher Depp I oli insinööri ja äiti Betty Sue Palmer oli tarjoilija. Deppillä on myös kolme vanhempaa sisarusta, isoveli Danny sekä isosiskot Debbie ja Christie. Depp lopetti koulun käynnin nuorena ja soitti kitaraa bändissä The Kids.

Deppin ensimmäinen rooli oli elokuvassa Painajainen Elm Streetillä. Kuuluisaksi hän tuli sarjan 21 Jump Street pääosaa näytellessään vuosina 1987-1989. Vuonna 1990 Depp teki kaksi elokuvaa, joista toinen oli John Watersin Cry-Baby ja toinen Tim Burtonin Saksikäsi Edward. Depp esiintyy myös seitsemässä muussa Burtonin elokuvassa. Muita Deppin 1990-luvun elokuvia ovat muun muassa Ed Wood, Operaatio Donnie Brasco ja Soturi, jonka hän ohjasi ja käsikirjoitti ja jossa hän näytteli itse pääosaa Marlon Brandon kanssa.

Johnny Depp on yksi Hollywoodin parhaiten palkatuista näyttelijöistä. Hän on myös menestynyt erilaisissa ulkonäköä koskevissa äänestyksissä. Esimerkiksi 2009 Depp valittiin America´s Parade -aikakauslehdessä Halle Berryn ohella seksikkäimmäksi tähdeksi.

Depp on toiminut muusikkona elokuvauransa lisäksi. Hän perusti 2015 yhtyeen Alice Cooperin ja Joe Perryn kanssa. Bändin nimi on Hollywood Vampires ja he soittavat suurimmaksi osaksi rock-covereita. Hän on satunnaisesti soittanut muiden artistien albumeilla kitaraa, esimerkiksi Iggy Popin kappaleella Hollywood Affair (1999) sekä Oasiksen kappaleella Fade in/out (1997).

Johnny Deppin tunnetuimpia elokuvia ja rooleja ovat muun muassa:


kaikki Pirates of the Caribbean-elokuvat



monet hänen roolinsa Tim Burtonin elokuvissa

Cry-Baby


Ihmeotukset ja niiden olinpaikat sekä Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset.



Volbeat


Volbeat on tanskalainen heavy metal - bändi, joka perustettiin 2001. Yhtyeeseen kuuluu Michael Poulsen (laulu, kitara), Rob Caggiano (kitara), Kaspar Boye Larsen (basso) ja Jon Larsen (rummut). Yhtye soittaa metallia ja rockia, joissa erottuu 1950-luvun rock and rollin vaikutus.


6.elokuuta 2005 yhtye julkaisi esikoisalbuminsa, joka palkittiin vuoden parhaaksi, muutaman demon jälkeen. Vuonna 2003 yhtye palkittiin vuoden tulokkaana. 2008 julkaistu albumi, Guitar Gangster & Cadillac Blood, nousi heti ilmestyttyään Suomen listoilla ykköseksi. Albumi Beyond Hell / Above Heaven ylsi myös listaykköseksi ja tältä albumilta löytyy Suomen radiokanavilla runsaasti soitettu kappale Fallen





Miyazaki Hayao


Miyazaki on japanilainen 5.tammikuuta 1941 syntynyt animaatio-ohjaaja. Hän on yksi kaikkien aikojen kuuluisin anime tekijä. Hän tekee animen lisäksi mangaa. Hänen elokuvansa ovat huomattavasti tuntemattomampia kuin kotimaassaan ennen vuotta 2002, jolloin hän sai Oscar-palkinnon parhaasta animaatiosta.

Miyazakia on kutsuttu neroksi, jonka elokuvat ovat puhuttelevia, syvällisiä, kauniita, mielikuvituksia täynnä ja hänen teemoihinsa kuuluu mekaniikka, varsinkin lentäminen ja lentävät koneet. Monet hänen elokuvista käsittelevät ihmisen suhdetta luontoon. Hänen elokuvisaan ei ole mustavalkoista hyvää ja pahaa vaan jopa näillä pahoilla hahmoilla voi olla hyvät puolensa, vaikka länsimaisissa animaatioissa näillä hahmoilla ei ole toivoakaan. Miyazakin elokuville tyypillistä on myös tietynlainen hullunkurisuus, esimerkiksi hahmot saattavat olla ihmisen ja eläimen sekoituksia, eläimissä on hyvin paljon ihmismäisiä piirteitä ja hän saattaa käyttää paljon japanilaiseen tarustoon perustuvia hahmoja.

Hän perusti Studio Ghiblin Isao Takahatan ja Yasuyoshi Tokuman kanssa. Miyazaki vetäytyi eläkkeelle Prinsessa Mononoken jälkeen ajatellen sen jäävän viimeiseksi ohjaamakseen elokuvaksi. Hän kuitenkin palasi elokuvien teon ääreen tavattuaan ystävänsä tyttären, jolta sai innostuksen tehdä Henkien kätkemä.

Miyazakin tunnetuimpia elokuvia ovat esimerkiksi:


Henkien kätkemä (2001)


Liikkuva linna (2004)


ja Naapurini Totoro (1988).



Ajatuksiani tehdessä tehtävää: 
Tehtävän aiheena oli kirjoittaa viidestä taiteilijasta lyhyehkö esittely teksti. Itse valitsin taiteilijat sen pohjalta kuka oli kiinnostava itselleni. Itselle tehtävä oli hankala juuri sen takia, kun en meinannut keksiä kenestä haluaisin kirjoittaa, mutta lopulta löysin itselleni sopivat henkilöt, jotka kiinnostaisivat itseäni niin paljon, että jaksan heistä kirjoittaa. Valitsemani henkilöt ovat kyllä hyvin omaa tyyliäni ja kertovat myös hieman millainen itse olen.



Kommentit

Suositut tekstit